Valpen & Ung Hunden
När du har bestämt dig för rätt ras och hittat rätt uppfödare, är det en del arbete kvar. Förberedelser innan valpen kommer hem. Den mesta förberedelserna är utrustning till valpen. Börja med att köpa så få saker som möjligt, det underlättar både för valpen och dig. Utrustning som behövs när valpen kommer:
- Två skålar
- Hundkorg
- Koppel och promenadsele
- Ofarliga leksaker
- Märgben (är väldigt gott och gnaga på tycker valpen)
- Klotång
- Borste
- Rullar med rastpåsar (i tätort måste man plocka upp efter sina hundar)
Saker som du redan har hemma som behövs:
Av uppfödare brukar man få en liten filt bit som har moderns doft med sig som går utmärkt att lägga i hundens sovkorg.
När valpen har anlänt till sitt nya hem behöver den lugn och ro, mycket sömn och många mål mat om dagen.
Den dagliga skötseln är ett viktig arbetsområde. Vänj valpen i tidig ålder att bli ordentligt igenomkänd. Då blir det lättare för dig att hantera hunden och lättare vid veterinärbesök.
Ställ hunden på ett bord där ni alltid ska stå vid skötsel, hos veterinären står hunden alltid på ett bord men glöm inte att ha en haklfri matta som den ska stå på.
Kolla igenom din hund varje dag för att veta hur den ser ut i sitt friska tillstånd, då kan du tidigare och lättare märka om det är något fel på den. Saker som du bör kolla varje dag på din hund:
- Se efter så ögonen inte är röda eller rinner.
- Att öronen inte luktar illa eller innehåller något brunt.
- Att huden inte är röd och irriterad.
- Titta valpen i munnen och kontrollera att den inte har några problem med mjölktänderna. Borsta gärna valpens tänder med en mjukbarntandborste.
- Vänj valpen vid att klippa klorna. Klipp rätt och tå gärna mindre många gånger för att inte klippa för mycket så det börjar blöda, då blir valpen rädd och vill inte klippa klorna mer.
Det krävs mycket arbete med den lilla valpen, även fast den är så otroligt söt just nu så växer alla valpar upp och blir till stora hundar. Det är kärlek, tålamod och tid som din valp behöver och kräver av dig. För att få en bra relation måste det finnas gränser mellan dig och din valp. Vad du tycker är ett acceptabelt beteende. Om du vill att din valp ska bli rumsren, inte hoppa på folk och inte skälla när dörrklockan ringer, är det en bra tid att börja när valpen är liten och visa att det inte är acceptabelt.
Träna i sociala miljöer redan som liten valp för då vänjer du valpen vid olika situationer. Som att åka buss, bil och tåg. Vid stadsmiljöer och på landet.

Hur får jag min valp att sluta skälla?
När din valp börjar skälla ska du inte skrika på den, för det taggar bara den. Du ska prata lugnt med den säga "tyst" och ge beröm om den blev tyst. Försök inte hetsa valpen med att t ex en boll när den skäller för då triggas skällande mer och mer till nästa gång.
Hur får jag min valp rumsren?
En liten valp kissar mellan 15 - 20 gånger per dag. För att valpen ska bli rumsren krävs det att matte eller husse lägger ner mycket tid på att vara hemma med valpen i början när den kommit till sitt nya hem. Hur fort valpen blir rumsren är ofta beroende på hur bra matte eller husse sköter sitt jobb med att ta ut valpen när den behöver kissa.
Valpar behöver oftast kissa när de ätit, lekt och sovit. När valpen börjar snurra runt och blir orolig som om den letade efter något är den kissig. Ta ut valpen ofta och vänta tills den har gjort något.
Beröm valpen när den kissa eller bajsar utomhus och ta gärna valpen till samma ställe där den kissade senast, då känner den igen sin lukt och kissar där igen. Bestraffning gör det inte bättre, är onödigt och hjälper inte till att få valpen rumsren. Händer det en olycka inne, nonchalera och torka upp.
Hur får jag min valp att sluta tugga på saker?
Om din valp är oaktiverad och har tråkigt är det lätt att den hittar på något annat bus istället. Som att bita sönder skor eller allt annat den får tag på. Det finns ingen gyllene regel på hur man ska göra eftersom det varierar på varje valp. Men träna hunden mentalt så att den får tillräckligt med hjärngympa och även motion. Är valpen känslig så brukar det räcka med ett nej, om inte fya den inte utan börja disterahera den med något annat som att leka med sina leksaker eller med ett ben. Försök hitta en speciell leksak som din valp tycker är mycket roligare än att ta sönder dina skor.
Om du har en valp som är mer okänlig måste du vara konkret med ditt nej och se till att valpen lyssnar på dig. Om valpen inte lyssnar på dig ta ett djupt andetag, du får inte bli arg/irriterad, och gör det motsatta istället. Lek med en annan sko om valpen nu tycker om skor och gör den mycket roligare än dem andra skorna genom att leka med den med hunden och va jätte lycklig samtidigt.
Valpen tuggar gärna när den tappar sina mjölktänder. Ha ett ben tillgängligt så att den tuggar på det istället för dina finskor.

Att tänka på vid valpuppfostran:
- Skaffa din kunskaper om hundens språk, sociala regler, sinnen och resegenskaper.
- Börja med de viktigaste reglerna, ta inte allt på en gång - allt är nytt för valpen.
- Du måste upprepa och träna in reglerna under en lång inlärningsfas.
- Gör exakt likadant varje gång du visar valpen.
- Alla personer som deltar i valpens uppfostran - säg samma ord och visa samma handtecken.
- Att vara lärare för en valp kräver mycket tid och tålamod. Satsa på att lära valpen grunderna i "bra uppförande" när den växer upp, då slipper du arbeta bort problemen senare.
För att få tips på aktivering för valpen klicka
här
Unghunden
En liten hund blir normalt könsmogen vid 6 månaders ålder och en större flera månader efter.
Tikar
Hos tikar är puberteten tydlig och kan komma ganska plötsligt, för att på en dag börjar hon blöda, den så kallad löpningen.
Skenvalpningen inträffar 60 dagare efter att löpningen upphört. Då blir tiken "mammig" hon tar pipleksaker, gosedjur eller annat och har som valpar. Hon kan gå undan och bygga ett litet bo där om någon kommer nära kan hon börja morra. Ett råd är att sätta ett kryss när beetende förändringen kommer att ske i almanackan.
Att skälla på den morrande tiken dom vaktar sina låtsas valpar. Hon kan jämföras med en riktigt tik emd riktiga valpar.
Försök istället locka henne med godis och koppel för att gå en promenad. När hon är borta tar bort pipleksaker för det påminner om valpgnäll. Motionera extra mycket om hon kan vara hemifrån. Om någon månad "säljer hon sina valpar" och går tillbaka till det vanliga familjeidyllen.
Hanhunden
För hanhunden är puberteten att bli könsmogen och hormonproduktionen har kommit igång. En hanhund är mycket osäker. Han blir mer kampinställd och energisk. Ung hunden kan börja rida på folk och hundar, uppvaktar tikar och mycket känslig för löplukter. Träna hanhunden mycket mentalt och fysiskt för att bli av med all energi.
"Spökålder"
Puberteten gör att ung hunden får en hormonbalans och det bildas nya känslor det för med sig att en del ung hundar "ser spöken" ibland. De kan bli rädda för något de inte känner igen eller ett ovanligt ljud. T ex matte kommer med ett uppfällparaply, en tom plastpåse blåser på marken eller ett ljud i en buske - vad som helst kan få en unghund att bli rädd.
"Döv" ibland
Typiskt som utmärker ung hundar är den plötsliga dövheten utveckla för vissa ord. Som dessa ord t ex "nej", "fy", "kom hit" eller "var tyst". De tycks inte uppfatta vilken tonart eller styrka. Men andra ord som t ex "vill du gå ut", "dags för mat" och "kisse" tycks ung hunden höra fast du viskar det till dem. Andra ljud som yterdörren öppnas eller kylskåpet väcker ung hundens intresse direkt. Öva därför positivt!
Hoppar på folk
Är ett lätt problem att åtgärda. Du lär hunden att sitta och hälsa. Välj ett ord t ex "hälsa fint" och lär den att det betyder sitt. När hunden kommer mot dig för att hälsa hoppande, håll fram en godsak synligt framför dig. Säg "hälsa fint" och vänta tills den sätter sig, då får den godsaken och mycket beröm med en lugn röst. Skulle hunden hoppa i alla fall, göm omedelbart godbiten bakom ryggen, vänd sidan till hunden och stå still några sekunder. Gör sedan om samma sak igen tills hunden vet vad ordet betyder.
Vid ungefär 3 - 4 års ålder kan du pusta ut för då har hunden blivit vuxen och förhoppningsvis landat i en trygg och vuxen personlighet.
Läs på sidan Tricks & Aktivering för att ta reda på de olika aktiveringsformerna och vad som passar dig & din hund.